you're not lost, you found us

find more of us at www.inspired2inspire.nl

27 april 2007

Leren leven voor de toekomst

"Leren leven voor de toekomst" is het motto van de Matrijsschool in Hillegom. Dat betekent dat onderwijs niet alleen de kennis en vaardigheden biedt die nodig zijn voor vervolgonderwijs, maar het ook in gelijke mate kwaliteiten oefent die het kind een brede en stevige basis geven voor het latere leven.


Toen ik gisteren Barry Wentzel over dit initiatief hoorde vertellen, inspireerde dit me enorm. Ik moest er meer over weten. Nu ik even rondneus op hun website, ben ik nog enthousiaster. De jeugd is de toekomst en als alle jeugd een toekomst krijgt zoals de leerlingen van de Matrijsschool, dan wordt de toekomst heel mooi.

De filosofie van de Matrijsschool gaat er van uit dat ieder mens uniek, waardevol en bijzonder is. Het onderwijs op de Matrijsschool doet hier recht aan. Ik hoop dat deze overtuiging snel de standaard wordt in het basisonderwijs. Prachtig, ik ben erg onder de indruk.

Jasper, i2i

Donateuro. Iedereen kan wat doen!

Als je op Koninginnedag naar 0900–1331 belt doneer je € 1,00 aan zestien bekende en minder bekende goede doelen. Er zijn zoveel goede doelen in Nederland die actief zijn op regionaal, nationaal of zelfs internationaal niveau, maar vooral de grote krijgen de aandacht.


Donateuro wil op Koninginnedag ook eens de kleinere goede doelen onder de aandacht brengen. Net als Waku-Waku vroeger, zeg maar. Bijvoorbeeld Stichting Komop en La Luz en nog veel meer!



Jasper, i2i

26 april 2007

Dansen voor AIDS

Jongeren dans- en theatergroep Gimozo Dance Company organiseert drie benefietvoorstellingen ten behoeve van Stop Aids Now, in het kader van Xpress Your Future.

Na een succesvolle eerste voorstelling, waar ruim 100 tieners tot het eind toe geroerd waren, zal Gimozo nog twee benefietvoorstellingen geven op 8 mei in Podium Mozaïek te Amsterdam. In een ontroerend uur van dans, zang en drama maakt de voorstelling jongeren bewust van het gevaar van HIV-besmetting en hoe hun keuzes en gedrag invloed kunnen hebben op de strijd tegen AIDS.

De jongeren van Gimozo in actie

Kies je uit verlangen of uit nieuwsgierigheid, uit kennis of onwetendheid? Kies je met je hart of je verstand, voor jezelf of voor de groep? Wat zijn de gevolgen voor anderen en aanvaard je de consequenties van je keuze zelf wel? Niemand zegt dat keuzes maken makkelijk is, dus “maak je eigen keuzes en besef de gevolgen!”

Roos, i2i

25 april 2007

Op zoek naar jezelf (3)

Iedereen, iedereen heeft ooit wel eens een lijstje gemaakt van dingen die je in je leven mee wilt maken. Een “to-do-lijstje” voor het leven. Ik hoop dat jij dit lijstje ergens bewaard hebt, want dan raad ik je aan het eens te zoeken: dat maakt je zeker weten gelukkig.

In dit stukje ga ik schrijven over gewaagde doelen. Een gewaagd doel geeft antwoord op de vraag “wat ga ik doen terwijl ik op weg ben naar mijn hoger doel?” Als je de tocht naar je hoger doel (je levensdoel) als een pad ziet, dan zijn de gewaagde doelen de dingen die je doet terwijl je het pad afloopt. Meestal helpen de gewaagde doelen je om uiteindelijk je hoger doel te bereiken, maar ze kunnen ook puur voor de leuk zijn. In zo’n geval geven je gewaagde doelen je energie om door te gaan naar je hoger doel.

De term “gewaagd doel” legt precies uit wat er mee bedoeld wordt. Enerzijds is het een doel, iets met een doelstelling die je wel of niet kunt halen. Anderzijds is het gewaagd, oftewel ambitieus, onverwacht, moeilijk... in ieder geval niet iets waar je volgende week zondag al mee klaar kunt zijn. Gewaagde doelen moeten je uitdagen alles uit jezelf te halen om over een bepaalde periode (ik kies 15 jaar) te kunnen zeggen: goed zo.

Genoeg theorie, voorbeelden! Mijn gewaagde doelen voor de komende 15 jaar zijn voorlopig:

1. Alle 6 grote marathons van de wereld lopen.
2. Een boek schrijven dat enkele mensen inspireert en ontroert.
3. Vloeiend vier talen spreken.
4. Een reis rond de wereld maken.
5. In staat zijn me muzikaal en artistiek te uiten.
6. Nieuw leven op aarde brengen.

Zoals je kunt zien zijn nog niet alle gewaagde doelen even concreet. Ook dragen niet alle doelen even duidelijk direct bij aan mijn eigen hogere doel (mijn brood verdienen door mensen gelukkig te maken en ze te laten groeien als het even tegenzit). Toch vind ik dit goede gewaagde doelen, omdat ik over 15 jaar heel trots zou zijn als ik dit zou bereiken. Het zou me als persoon laten groeien en de film van mijn leven meer de moeite waard maken.


Ik ben benieuwd naar jullie gewaagde doelen. Een leuke tip om inspiratie op te doen voor gewaagde (en minder gewaagde) doelen vind ik de website 43things.com. Daar kun je een kijkje nemen naar doelen die anderen zich stellen. Erg interessant!

Blijf groeien! Jasper, i2i

Dit is de derde post in een serie. Hier kun je de eerste en tweede post lezen.

24 april 2007

6 maanden Inspired to Inspire

Vandaag, hoera hoera, bestaat i2i een half jaar! 24 oktober 2006 was de officiële kick-off, hoewel we toen stiekem al 5 dagen bezig waren;) Geen statistieken of 100e berichtje (dit is nummer 94), geen taart of liedjes, geen champagne en geen best-off. Een half jaar i2i heeft mij veel geleerd en ik ben er door gegroeid. Het initiatief zelf is ook veranderd en de komende weken zal deze verandering tastbaarder worden.


Sinds enkele weken ben ik gegrepen door de term "social innovation". Deze term vertelt twee verhalen: maatschappelijke vernieuwing én vernieuwing vanuit de maatschappij. Beide verhalen spreken mij erg aan en zoals ik het nu zie, zal i2i beide verhalen gaan vertellen. We zullen het de komende tijd allemaal wel zien, want i2i is nog steeds een grote ontdekkingstocht. Leuk dat je er (nog steeds) bij bent, bedankt!

Namens ons, Jasper

19 april 2007

Gezocht: leuke website ontwikkelaar(s)

Ben jij - of ken jij - een website ontwikkelaar met goede technische kennis, grafisch talent en een kritische, meedenkende houding, dan heb ik een (en in de toekomst meer) leuke opdracht liggen. Voor Visie21 zijn we bezig met de organisatie van een landelijke campagne gericht op glimlachen, positiviteit en geluk. De kern van deze campagne wordt een website, waar iedere Nederlander een foto moet kunnen uploaden met daarbij een beetje tekst. Thumbnails van deze foto's vormen de voorkant van deze pagina en met honderden foto's moet daar een leuk beeld van gemaakt worden.

Visie21 is een burgerinitiatief, dat Nederland beter wil maken.

Ik zoek iemand die op korte termijn een mooie, simpele website kan bouwen, inclusief de informatie architectuur die erachter hangt. De functionaliteit is beperkt (uploaden foto, toevoegen regel tekst, zoeken op foto en samenstellen pagina uit foto's, mogelijkheid tot toevoegen filmpjes door de organisatie) maar technisch moet de pagina ijzersterk zijn, omdat we hopen op duizenden en duizenden bezoekers.

Voor deze opdracht is een leuk budget beschikbaar en vanuit Visie21 komt de nodige ondersteuning. Wij vinden spontaniteit, korte communicatielijnen en eerlijkheid heel belangrijk. Heb je interesse, stuur me dan even een mailtje op jasper@visie21.nl met ook je telefoonnummer zodat ik contact met je op kan nemen. Vanwege onze standplaats geven we de voorkeur aan iemand (of een bedrijfje) in de omgeving Utrecht/Amsterdam. Alvast bedankt!

Jasper, i2i

14 april 2007

Ideeën die blijven bestaan

'Made to Stick' is één van de allerbeste boeken over communicatie, creativiteit en marketing die ik ooit gelezen heb. Woensdag zag ik dit boek liggen in de bibliotheek op kantoor en omdat ik toevallig de review van Sanne Roemen gelezen had, ging het meteen de tas in. Nu heb ik het - op een paar bladzijden na - uit.


Er zijn niet veel boeken die ik tijdens het lezen zo vaak even weg moest leggen met de gedachte "shit, dat doe ik ook en natuurlijk is dat niet goed." Het onderwerp van het boek is als de ondertitel: waarom sommige ideeën en verhalen blijven bestaan, terwijl anderen verdwijnen.

Aan de hand van zes criteria (waarvan het acroniem toepasselijk 'SUCCES' is*) worden tientallen goede en slechte voorbeelden van ideeën, verhalen, reclamecampagnes, etc. kritisch bekeken. Omdat het boek veel concrete voorbeelden bevat, ontkom je er als lezer niet aan om de lessen te reflecteren op je eigen leven.

Ook de maatschappelijke en non-profit sector wordt niet gespaard in het boek. Opvallend genoeg komen veel goede voorbeelden van verhalen die blijven hangen uit de "zachte sector". Voor ons, als maatschappelijk betrokken actievelingen, vind ik het boek dan ook een "must-read". Met de lessen uit dit boek kun je jouw initiatieven vele malen beter uitdragen en laten groeien!

Jasper, i2i

* een SUCCES verhaal: a Simple, Unexpected, Concrete, Credible and Emotional Story

Op doorreis

Soms bewaar ik iets omdat ik voel dat het ooit betekenis gaat hebben. Zo ook dit label dat half januari aan mijn rugzak gehangen werd.


Behalve de schaamteloze diefstal van ons I to I laat dit plaatje ook precies zien wat ik wil bereiken met i2i én met mijn leven: een middel om een verandering makkelijker te maken. Op doorreis zijn de VS alleen een hinderlijk obstakel met lang wachten voor de douane en oninteressante McVliegvelden. Dit label helpt een reiziger nét iets sneller en nét iets makkelijker verder naar het reisdoel. Ik hoop ooit zo'n label te zijn.

Jasper, i2i

13 april 2007

Op zoek naar jezelf (2)

Vanochtend, toen ik opstond, zag ik als allereerste de zon om mijn gordijnen kijken.


Om een geweldig leven te leiden, moet je precies weten wat je doel in je leven is. “Zie de top van de berg, en je komt er.” zegt een oude Indiaan in het boek Eigen Doel van Frank van Empel en Salem Samhoud. Als je een top gaat zien in je leven; een hoger doel waar iedere keuze heen leidt, en je kiest een geweldig doel dan is een geweldig leven binnen handbereik.

In dit berichtje ga ik samen met jou op zoek naar een hoger doel voor het leven en de kern van deze zoektocht heb je al gehad. Deze kern is de allereerste zin, de zin over de zon ’s ochtends. Ik weet bijna zeker dat jij weet hoe mijn dag was, vandaag. Mijn dag was geweldig. Mijn dag was geweldig, omdat niets dat verder gebeurde gedurende heel de dag iets kon veranderen aan het feit dat ik vanochtend opstond met verse zonnestralen op mijn gezicht. Van de zon ’s ochtends word ik vrolijk en een dag die met zon begint, kan nooit meer stuk.

Je hogere doel in het leven is iets vergelijkbaars als de zon. Het doel is zo sterk, zo overtuigend dat niets dat verder gebeurt de positieve kracht hiervan kan laten verdwijnen. Als je iedere dag opstaat met een duidelijk doel in je leven, dan is alles daarna makkelijker. Alle keuzes die je moet maken gaan in de richting van dit doel. Niets kan je meer chagrijnig maken, want het doel staat boven triviale dingen als vertraagde treinen en regen. Ik heb pas heel kort een hoger doel in mijn leven onder woorden weten te brengen, maar nu al is het de beste zon die ik ooit gehad heb.

Een geweldig doel, dat helpt om een goed leven geweldig te maken, voldoet voorlopig in mijn ogen aan twee criteria: ten eerste geeft het antwoord op de drie vragen uit het ‘hedgehog concept’ van Jim Collins en ten tweede is het zo simpel mogelijk.

Het hedgehog concept
Jim Collins beschrijft in zijn boek Good to Great drie vragen die je moet stellen om een doel te vinden dat daarna alle keuzes makkelijk maakt. Blijf je op weg naar jouw top trouw aan de antwoorden op deze drie vragen, dan helpt dit je jouw hogere doel te bereiken.

Deze drie vragen zijn:

1) Wat is je passie?
2) Waar kun je het beste in worden in jouw wereld?
3) Hoe kun je hier jezelf mee onderhouden?

Deze vragen zijn alle drie makkelijk te beantwoorden, maar daarvoor moet je wel heel diep in de spiegel kijken. Om een goed antwoord te geven moet je helemaal los komen van alle vooroordelen en aannames die je nu hebt. Vraag één, bijvoorbeeld, is niet: “wat heb je gestudeerd en moet daarom je passie worden?” Vergelijk de mensen die je kent die wél na hun studie gingen werken in hetzelfde vakgebied en de mensen die bewust ervoor kozen een heel andere richting uit te gaan. Welke van de twee groepen is over het algemeen gelukkiger?

Toen ik nadacht over mijn passie, merkte ik dat ik vaak me liet beperken door gedachten als “daarmee kan ik nooit mijn geld verdienen” en “ik heb daar nog helemaal geen ervaring mee, hoe weet ik dat ik dat echt wil?” Het gevolg was dat ik niet kon bedenken wat mijn passie zou kunnen zijn. Pas later begon het me te dagen dat ik mezelf niet moet laten beperken door dit soort ‘randvoorwaarden’: een passie is een passie en daar kan niets iets aan veranderen. Ik heb toen alles losgelaten en heel diep nagedacht over wat me gelukkig maakt, wat me energie geeft en waarvoor ik met plezier iedere dag opsta. Het antwoord op die vragen, dat is mijn passie. Mijn passie is mensen. Ik wil heel mijn leven nieuwe mensen blijven ontmoeten en van hen leren. Ik wil met andere mensen nieuwe inzichten ontdekken en als het even kan, wil ik mensen ook nieuwe inzichten geven; mensen ontroeren.

Nu zijn er een miljoen verschillende manieren om deze passie te bereiken. Stel je eens voor dat je passie muziek is: hoeveel verschillende dingen kun je wel niet doen in de muziekwereld om heel je leven met deze passie bezig te zijn? Je kunt zelfs accountant worden en toch je passie voor muziek altijd centraal hebben staan. Daarom is vraag twee belangrijk: waar kun je het beste in worden in jouw wereld? Ieder mens heeft verschillende kwaliteiten en als ieder mens zijn of haar kwaliteiten zou kennen, dan is er voor iedereen ruimte om ergens heel goed in te zijn.

Stel je iemand voor die helemaal gek is van geneeskunde, laten we haar Kim noemen. Kim is al vanaf heel jong altijd bezig met geneeskunde: met haar poppen, de boeken die ze leest. De passie van Kim is, heel simpel: geneeskunde. Alleen kan Kim niet zo goed leren en daarom kan ze nooit geneeskunde gaan studeren. Einde passie? Nee hoor, omdat Kim altijd trouw bleef aan haar passie, lukte het haar om een baantje bij de servicedesk van een ziekenhuis te krijgen. Iedere dag, heel de dag, kan Kim mensen die langskomen naar de juiste arts brengen of van snel advies voorzien. Iedere dag van Kim staat in het teken van de geneeskunde. Kim is één van de beste servicedeskmedewerkers ooit, niet alleen omdat ze een gave heeft voor dit werk, maar ook omdat ze precies doet wat haar passie is.

Ik vroeg me dus af: waar kan ik het beste in worden van mijn wereld? Een lastige vraag, maar na een aantal baantjes en vele jaren studeren weet ik wel ongeveer wat ik wel en niet kan. Ik kan bijvoorbeeld redelijk snel informatie verzamelen, verbanden ontdekken en aan de slag gaan met deze nieuwe kennis. Ik ben een ramp als het gaat om het vervolgens structureel toepassen van deze kennis, dat ook.

Dan komt het tweede deel van de vraag: kan ik hier ook het beste in worden van mijn wereld? Ik heb redelijk wat mensen ontmoet die heel goed zijn in datgene waar ik ook heel goed in ben: informatie verzamelen, verwerken en toepassen. Kan ik beter worden dan zij zijn? Ik denk het wel en zeker in mijn wereld. Mijn wereld is die van het maatschappelijke werk, de ontwikkelingshulp. In die wereld ken ik niet zo heel veel mensen die ik niet zou kunnen overtreffen als het gaat om heel snel heel goed nieuwe informatie om te zetten in daden.

Tot slot, vraag drie: kan ik hiermee vervolgens ook geld verdienen? Ik denk het wel. Hoe? Door met de informatie die ik verwerk tot nieuwe daden waarde toe te voegen aan het leven van anderen. Ik moet mensen die een bepaalde vraag, een bepaald probleem of een bepaalde uitdaging hebben waar geen standaard oplossingen voor bestaan helpen om snel toch een goede oplossing te vinden. Dat is voor mensen wat waard en dus kan ik daarmee geld verdienen.

Simpel
Als je me een beetje gevolgd hebt in de laatste alinea’s, dan zie je nu de ruwe bouwstenen van het hoger doel in mijn leven. Ik wil andere mensen helpen oplossingen te vinden voor vragen, problemen of uitdagingen waar niet zomaar een antwoord op is om zichzelf of de maatschappij waarin zij leven zo te verbeteren, waarbij ik me heel erg wil richten op mensen...

Daar kan ik dus niets mee. Zie je het al voor je dat ik iedere ochtend voor de spiegel sta en dat tegen mezelf zeg? Denk je dat een zin als deze mij helpt keuzes te maken? (“Zal ik die goedbetaalde baan bij de bank nemen? Uhm...”) Dus is vervolgens de truc: maak je hoger doel zo simpel mogelijk, zonder de kern te verliezen. Dat is vooral een kwestie van heel veel nadenken, herschrijven en steeds terugkijken naar de drie centrale vragen. Na heel veel wikken en wegen kom je dan uit op iets als “andere mensen verder helpen in hun leven”. En nee, dan kies ik niet voor die goedbetaalde baan, want met een lening help ik niemand verder.

Mijn hogere doel in mijn leven – mijn top van de berg – is dan ook niet veel meer dan dat. Ik wil bereiken dat ik mijn brood verdien door iedere dag mensen verder te helpen in hun leven als het ze even tegenzit. Ik wil ze gelukkig maken en helpen groeien. Daarbij wil ik nog wel meer dingen bereiken, maar die helpen me vooral op weg naar dit doel. De dingen die hierbij komen kijken heten “gewaagde doelen” en hierover ga ik de volgende keer een stukje schrijven. Voor nu laat ik jou nadenken over jouw hogere doel in je leven. Ik ben benieuwd.

Blijf groeien! Jasper, i2i

Dit is de tweede (wederom lange) post in de serie Op zoek naar jezelf. De eerste post kun je hier lezen.

10 april 2007

"Wie fantasie heeft, kan altijd spelen."

"Wie fantasie heeft, kan altijd spelen." Deze zin lees ik ergens halverwege een prachtig boek van Jesse Goossens, geschreven voor Right to Play. Behalve mooie verhalen uit eerste hand en schitterende foto's van over heel de wereld staat het boek vol met beschrijvingen van spellen die jongeren elders in de wereld spelen.

Kinderen spelen
Alle spellen zijn oersimpel en vaak is niet meer nodig dan een groep kinderen en een beetje ruimte, soms een touw, soms een bal. De meeste ken je nog wel (soms in aangepaste vorm) uit je eigen kindertijd. Het mooie aan het boek (en daarmee aan het werk van Right to Play) is, dat ze deze spellen gebruiken om jongeren niet alleen eventjes uit de ellende van alledag halen, maar ook nuttige dingen leren over HIV/Aids, vrede en emancipatie.

De verhalen zijn zo simpel, de foto's zo mooi, het effect zo overweldigend, dat het boek bij vlagen ontroerend is. Mocht je deze zomer op vakantie gaan naar een ontwikkelingsland, of mocht je op je eigen sportvereniging behoefte hebben aan nieuwe spelideeën, dan is het boek een absolute aanraden. Het is al een beetje oud, maar je kunt er via NCDO of Right to Play vast nog wel aan komen.

Blijf spelen! Jasper, i2i

09 april 2007

Op zoek naar jezelf (1)

Vijfentwintig vind ik een mooie leeftijd om een doel te bepalen voor mijn leven. Ongeveer een half jaar ben ik nu actief bezig met zingeving en na alle twijfel die dat eerst bracht, begint het nu antwoord te geven op belangrijke vragen zoals: wat wil ik bereiken in mijn leven én hoe blijf ik gelukkig en kan ik tevreden blijven zijn met wie ik ben? Mijn nieuwe baantje gaf me een aantal boeken over het vinden van passie, veranderen en het zoeken van bestaansrecht. Ik verslind de boeken en hoewel ze vooral geschreven zijn voor organisaties en bedrijven, sluit de boodschap goed aan bij persoonlijke ontwikkeling en die belangrijke vragen die bij zoveel mensen van mijn leeftijd door het hoofd spoken.

In aanloop naar 24 april – de dag dat i2i een half jaar bestaat en een jaar nadat ik onbewust de keuze maakte die deze hele zoektocht naar mezelf en een doel in mijn leven inspireerde – zal ik een aantal berichtjes schrijven over deze onderwerpen. Dit worden zeer persoonlijke bijdragen, maar ik hoop ze zo te schrijven dat ze een inspiratiebron vormen voor anderen.

Voor ik verder ga, zal ik eerst antwoord proberen te geven op een te verwachten vraag: waarom al die moeite om jezelf te vinden, waarom ga je niet gewoon werken en trouwen en volg je het ‘normale’ levenspad? Mijn antwoord daar op is simpel: ik denk niet dat ik duurzaam gelukkig kan blijven met een simpel, goed leven. Ik geloof in geen god dus dit leven is mijn éénmalige kans er iets moois van te maken en ik wil die kans met beide handen aanpakken; mijn leven uitwringen tot ik weet dat dit echt alles was dat er in zat. Goed is prima, maar ik wil een geweldig leven.

“Good is the enemy of great” begint het boek Good to Great van Jim Collins, één van de huiswerkboeken van mijn baantje. Het boek las als de samenvatting van al die stukjes zingeving en persoonlijke ontwikkeling die ik het afgelopen half jaar gelezen heb. In het boek worden ideeën onder woorden gebracht die ik al jaren heb, maar nog niet kon benoemen. In het boek beschrijft Jim Collins elf Amerikaanse bedrijven die een overgang doorgemaakt hebben van simpele, goede bedrijven naar geweldige bedrijven die alle andere ver achter zich lieten in hun ontwikkeling. In het voorwoord geeft hij aan dat de lessen ook te vertalen zijn naar persoonlijke ontwikkeling en dit stuk wil ik dan ook gebruiken om dit te doen. De bedoeling is dan uit te leggen hoe je een simpel, goed leven kunt veranderen in een geweldig leven.

Dit berichtje en daarmee heel de serie is dus niet bedoeld voor lezers die het bekende pad van het leven – de weg van de minste weerstand – meer dan voldoende vinden, maar voor hen die net als ik geen genoegen nemen met gewoon goed. Alvast een steuntje in de rug voor hen: het gaat lijken alsof goed naar geweldig heel moeilijk is, maar nu al kan ik uit eigen ervaring zeggen dat het snel makkelijker wordt dan de gebaande paden.

Zes stappen van goed naar geweldig
Het pad van goed naar geweldig bestaat uit zes even belangrijke stappen en een overkoepelend mechanisme dat succes garandeert. De stappen hoeven niet achter elkaar genomen te worden, maar voor succes moet je ze – volgens het onderzoek van Jim Collins – wel steeds alle zes blijven nemen, voor altijd. De bedrijven uit het boek hadden minimaal vier, vijf jaar nodig om de overgang te maken en hoewel ik dit effect sneller verwacht in het persoonlijke leven, is het een proces dat veel tijd en toewijding vereist.

De eerste stap is level 5 leadership. De persoon met leiding over de verandering (jij en ik, dus) moet bepaalde, unieke eigenschappen bezitten of aanleren om succesvol te veranderen van goed naar geweldig. De belangrijkste twee eigenschappen zijn de absolute wil om te veranderen tegenover de bescheidenheid dit te doen voor iets groters dan jezelf. Een niveau 5 leider durft zich kwetsbaar op te stellen tegenover anderen en laat zijn of haar daden spreken, niet de woorden alleen. Als het even tegenzit, kijkt een niveau 5 leider naar zichzelf en neemt zelf verantwoordelijkheid om het weer goed te laten gaan.

Voor mij betekent dit, dat ik nooit moet vergeten dat alles wat gebeurt mijn eigen keuze is en dat ik volledig verantwoordelijk ben voor de situatie waarin ik verkeer. Ook moet ik me nooit afsluiten voor de mening van anderen: als iemand iets over mij zegt mag ik dit nooit afdoen als jaloezie, verkeer inzicht of de bekende “hij kent mij gewoon niet”. Als ik een succesvol niveau 5 leider wil zijn, moet ik helemaal andersom denken dan als ik ooit deed: het maakt me super veel uit wat anderen van me denken en ik zal hier naar luisteren. Daarnaast moet ik altijd 100% blijven geloven in dat de verandering die ik doormaak ook de goede is.

Ik denk niet dat je ooit van jezelf kunt zeggen dat je een niveau 5 leider bent, maar ik heb wel het gevoel de afgelopen jaren stapjes in deze richting genomen te hebben. Iedereen die daar een mening over heeft, nodig ik van harte uit deze met mij te delen.

Stap twee is voor bedrijven heel moeilijk, maar gelukkig in deze vertaling makkelijker. Om succesvol te veranderen moet je om je heen de juiste mensen verzamelen en deze ook zo om je heen hebben dat ze het best tot hun recht komen. Vrienden, familie, collega’s en je partner: als ze op weg naar geweldig zijn je helpen zitten ze goed. Pas als iedereen goed zit (en: de mensen die tegenwerken uit je leven verdwenen zijn) bepaal je met hen waar je heen gaat. Misschien is het toch niet zo makkelijk... Wat misschien nog wel het moeilijkste is, is dat Jim Collins zegt dat je beter niemand om je heen kunt hebben, dan mensen die je niet voor 100% steunen. In een bedrijf is dat nog te doen, maar ik je persoonlijke leven?

Door te reizen, te verhuizen en te gaan werken is mijn sociale leven flink ondersteboven gegooid. Ja, ik ben het afgelopen jaar veel “vrienden” kwijt geraakt, maar de mensen die ervoor terugkwamen zijn waardevoller voor me. Bovendien is mijn relatie met sommige vrienden veranderd, waardoor we nog meer aan elkaar hebben. Ik denk dat ik stap 2 makkelijk vind, omdat de juiste mensen om je heen verzamelen een natuurlijk proces is, als je maar durft te luisteren naar je hart en bewust durft te worden van ongelijke relaties, die je alleen energie kosten en daarvoor niets teruggeven.

Dan komt een pijnlijke stap, stap drie: kom de harde waarheid onder ogen, maar verlies nooit de hoop op verbetering. Toen ik begin februari terugkwam in Nederland had ik geen geld, geen baan, een vriendin aan de andere kant van de wereld en grote schulden (dit is een samenvatting). Die situatie viel (en valt) niet te bagatelliseren, dus keek ik diep in de spiegel en heb ik opgeschreven hoe mijn leven eigenlijk in elkaar stak. Geïnspireerd door “the secret” heb ik vervolgens een papiertje gemaakt met de ideale situatie en dit opgehangen op een goed zichtbare plek. Ook heb ik een klein muntje genomen en dit het symbool van de ideale situatie gemaakt. Dit muntje draag ik iedere dag bij me en iedere dag begin en eindig ik met het lezen van de ideale situatie en het geloof dat ik deze kan bereiken.

Leuk was het niet, zeker niet de eerste maand, maar door niet weg te kijken van de harde feiten en te geloven dat ik deze kon veranderen is het nu al grotendeels gebeurd. Eén maart tekende ik voor een te gek baantje, eind maart had ik het grootste deel van mijn schulden afbetaald en een realistische regeling getroffen voor de overigen. Eind april heb ik het eerste beetje geld gespaard en binnen een half jaar zal ik bij mijn vriendinnetje wonen. Nee, de spiegel is niet leuk, maar of ik er wel of niet in keek, de situatie zou sowieso hetzelfde zijn, dus kan ik maar beter kijken en handelen naar wat ik zie. Oftewel: de feiten onder ogen komen, maar nooit twijfelen aan de goede afloop.

De vierde stap is zo belangrijk en zo complex dat ik me voorlopig zal beperken tot het omschrijven van de uitdaging die deze stap brengt en pas in een volgend stukje op zoek zal gaan naar het antwoord. Voor mij is stap vier de kern van de zoektocht naar de manier om mijn leven van goed naar geweldig te laten gaan. Dit is echter, denk ik, persoonlijk en hoeft daarom niet hetzelfde te zijn voor jou. Stap vier heet het hedgehog concept en helpt je te bepalen waar je heen moet met je leven. Het geeft richting en enigszins een doel en belangrijke voorwaarden om dit te bereiken. Het hedgehog concept vraagt een antwoord op drie vragen:

1) Wat is je passie?
2) Waar kun je het beste in worden in jouw wereld?
3) Hoe kun je hier jezelf mee onderhouden?

De drie vragen hebben veel verbanden met elkaar en wat je doel ook is, als het niet binnen deze drie vragen past, dan zal het je niet lukken een geweldig leven te hebben. Een belangrijk verschil tussen mijn vertaling en het boek van Jim Collins is dat ik spreek over “mijn/jouw wereld” en hij over “de wereld”. Dit doe ik, omdat volgens mij op persoonlijk niveau het hedgehog concept ook werkt als je de beste bent in jouw wereld. Stel dat je passie in de horeca ligt, dan hoef je – denk ik – echt niet het beste café van de wereld te hebben, als je binnen jouw stad dat maar nastreeft. Speel alvast met deze vragen, dan kom ik er later op terug.

Stap 5 gaat over discipline. Om succesvol te veranderen van goed naar geweldig is discipline essentieel. Ten eerste moet je zelf de discipline hebben om altijd te werken aan je eigen verandering. Ten tweede moet je altijd gedisciplineerd blijven denken aan je doel, je ontwikkeling en het pad dat je volgt. Ten derde moeten je acties gedisciplineerd zijn en blijven: niet teveel doen wat je niet direct helpt of je van je doel verwijdert. Zelf verwacht ik met deze stap de meeste problemen te krijgen, omdat ik snel afgeleid ben en altijd miljoen dingen wil.

Jim Collins geeft als tip een ‘stop doing’ lijst te maken als tegenhanger van de to-do lijstjes. Stop met de dingen die je niet helpen je doel te bereiken of kostbare energie kosten. Voor mij betekende dit, dat ik voorlopig het idee voor een eigen onderneming aan de kant gezet heb. Ooit wil ik dit zeker nog wel, maar nu heb ik andere prioriteiten. Ik denk bijvoorbeeld dat i2i veel meer kan zijn en dan richt ik me liever daar op.

Wat discipline ook betekent, is dat je niet stopt met de kleine dingen als je grotere doelen begint te bereiken. Fiets je nu graag naar je werk omdat de buitenlucht je de energie geeft om goed de dag door te komen, blijf dat dan ook doen als je straks een auto van de zaak hebt. Stop je met de kleine dingen, dan haal je het fundament onder je toekomstige succes weg (oftewel: blijf jezelf, want die persoon bereikt de toekomst).

Om de laatste stap, nummer zes, te vertalen moest ik goed nadenken, waarschijnlijk omdat ik op dit punt nog erg zwak scoor. Stap zes heet technology accelerators en gaat over het inzetten van technologie om je doelen te bereiken (en dus niet: technologie als doel op zich). Om van goed naar geweldig te gaan, moet je als het nodig is technologie durven inzetten, maar alleen als je daar eerst goed over nadenkt en goed weet hoe en waarom je deze technologie kunt gebruiken.

Sta me toe dit toe te lichten aan de hand van een persoonlijke ervaring: i2i. Toen ik begon met i2i – en vooral met alle bombastische ambities erbij – was dit voor mij een doel: ik wilde bloggen, ik wilde mensen met elkaar in contact brengen. Inmiddels snap ik dat i2i een middel moet zijn om mijn hogere doel, waarover ik later meer zal schrijven, te bereiken. i2i is, als ik het als technologische versneller gebruik, een middel en dat betekent onder andere dat i2i moet veranderen. Dit stuk is een voorbeeld van het nieuwe i2i: ik wil hiermee niet bijdragen aan een ontmoetingsplaats voor geïnspireerde mensen, maar door dit stuk mezelf beter begrijpen en laten inspireren en als ik daarmee ook jou kan raken, dan maakt me dat nog gelukkiger!

Het overkoepelende mechanisme dat deze zes stappen bindt en succes mogelijk maakt, heet het vliegwiel. Het vliegwiel kom ik ook later op terug in een apart stukje. In het kort is het vliegwiel de gedachte dat iedere gerichte stap die je neemt langzaam een gerichte, positieve beweging op gang brengt die je helpt in de overgang van goed naar geweldig. De eerste stappen hebben relatief weinig zichtbaar effect, maar ze brengen wel het vliegwiel aan het draaien en je moet ze nemen om later dezelfde stappen te kunnen zetten, die ogenschijnlijk veel meer effect hebben. Beetje bij beetje krijgt het vliegwiel momentum en op een gegeven moment is het niet meer te stoppen.

Hoewel ik de afgelopen maanden niet altijd in dezelfde richting tegen het vliegwiel duwde, heeft mijn vliegwiel toch al een beetje momentum gekregen, dat me helpt door te gaan met veranderen. Om mijn eigen vliegwiel veel momentum te geven moet ik weten in welke richting ik moet gaan duwen. Deze richting zal ik in het volgende stukje gaan ontdekken en daarna zal ik onderzoeken hoe ik dit vliegwiel steeds harder kan gaan laten draaien, zodat ik neit alleen antwoord heb op de vragen waarmee ik dit stukje begon, maar deze antwoorden ook kan realiseren.

(wordt vervolgd)

Jasper, i2i

04 april 2007

Samen aan tafel?

Net zo goed als dat directe communicatie in het openbaar vervoer vaak uitblijft, komt dat ook buiten de bus, trein en tram vaak voor.

Het is de afgelopen tijd mooi weer, de zon schijnt, mensen zitten buiten op het terras. Het is druk, je ziet een vrij tafeltje en zet de versnelling in. Iemand anders ziet datzelfde tafeltje en jou, en rent je bijna voorbij om er maar eerder te zijn. Bijna tegelijk ga je zitten, gezellig! Of.. Toch niet?
De jongeman die bij mij en mijn moeder aan tafel zat, keek zijn vriend aan en ze gingen maar weer. M’n moeder en ik zaten heerlijk in de zon, de twee jongens hadden onnodig pech.



Mensen lijken in de war, als je bij ze aan tafel gaat zitten. In Nederland dan tentminste, want in een aantal andere landen is het heel normaal. Waarom zou je niet, als de ruimte er (anders niet) is? Naast of bij iemand aan tafel gaan zitten is namelijk heus niet raar. Het wordt pas raar, als er niks gezegd wordt. Dus, eet eens met iemand anders, die je niet kent, bijvoorbeeld in een huiskamerrestaurant en ervaar zelf hoe leuk kan zijn!

Roos, i2i

01 april 2007

Dag van de Glimlach

Uit onderzoek is gebleken dat 50% van de bevolking de leefsfeer in Nederland als negatief beschouwt..

Jongerenstichting United Smile bestaat uit een groep enthousiaste jongeren die zich inzet om mensen te stimuleren anderen in het zonnetje te zetten en focust zich hierbij op de positieve, bindende elemtenen uit de Nederlandse samenleving; zoals respect, liefde en gelijkwaardigheid.

United Smile
Op dit moment hebben ze een nieuw project: Dag van de Glimlach! Vanaf 1 mei (dé dag van de glimlach) zal United Smile tot vier dagen daarna te zien zijn op Hoog Catherijne in Utrecht met een 16m2 grote landkaart van Nederland. Gedurende deze periode kunnen alle voorbijgangers zichzelf hier laten fotograferen om zo te laten zien dat zij staan voor een stralend Nederland. Alle gemaakte (en ingestuurde) foto's zullen op de landkaart geprojecteerd worden!

Dus: stuur United Smile een leuke portretfoto van jezelf en/of een bekende, waarop in ieder geval een grote glimlach te zien is en lever zo een bijdrage aan een positieve sfeer in Nederland!

Zoals Mohammed de Profeet ooit vertelde: "als je helemaal niks aan een ander te geven hebt, dan kan je altijd nog je glimlach geven."

Roos :), i2i