you're not lost, you found us

find more of us at www.inspired2inspire.nl

02 november 2006

Lachen in het Openbaar Vervoer

Reis je wel eens met de bus, tram, metro, trein? En, terwijl je dat doet, hoe vaak lach je naar andere passagiers?

Sinds ik een OV heb en vrienden die ook wat verder weg wonen maak ik steeds vaker gebruik van het openbaar vervoer. Eén ding blijft me opvallen: het gedrag van de andere openbaar vervoer reizigers. Is het je wel eens opgevallen, bijvoorbeeld, dat iemand vrijwel nooit - als het niet hoeft - naast iemand anders gaat zitten, maar eerst de hele bus of trein doorloopt tot er ergens 2 lege stoelen naast elkaar zijn? Soms krijg ik het idee dat sommige mensen liever blijven staan, dan dat ze naast een vreemd iemand hoeven te zitten. En, zie het eens voor je, dat iemand de bus uit moet, maar aan de raamkant zit en er in de loop van de reis iemand naast is komen zitten. Is het je wel eens opgevallen dat diegene dan opstaat, niks zegt en wacht tot de ander dat ook doet?

Het openbaar vervoer is voor de mensen die deze manier van reizen gebruiken om bijvoorbeeld op school of bij hun werk te komen zo goed als het eerste wat ze op een dag doen. Veel jongeren hebben geen zin in school, de volwassenen ook niet altijd evenzeer in hun werk. Als het begin van de dag alleen al leuker gemaakt kan worden, met een leuk gesprek of een glimlach, waarom zouden we daar dan niet met z’n allen werk van maken? Wat voor moeite is het, om iemand zomaar een complimentje te geven. Naast iemand te gaan zitten, die misschien wel wat gezelschap kan gebruiken. Even naar iemand te lachen.

Smileeee!
Niet iedereen durft deze vorm van directe communicatie met vreemden aan te gaan. Mensen zijn verlegen, weten niet goed wat ze moeten zeggen. Als deze angst weggehaald kan worden bij ze, bijvoorbeeld met behulp van anderen die daar geen last mee hebben, wordt het reizen met het openbaar vervoer waarschijnlijk een stuk gezelliger, opener, vriendelijker en leuker om de dag mee te beginnen. Je komt vrolijker aan op school en/ of op je werk, hebt als het goed is meer zin in de rest van de dag, brengt een goede sfeer met je mee en inspireert anderen ook zo hun dag te beginnen. En als je toch bezig bent, kun je dit meteen op elk moment van de dag toepassen, zodat je bijvoorbeeld na een zware, lange dag werken of studeren ook weer vrolijk thuis komt!

Daarnaast mag gezegd worden dat lachen een duidelijke functie in het groepsgedrag van mensen heeft. Door met elkaar te lachen laten mensen zien dat ze geen kwade bedoelingen hebben; dat elkaars aanwezigheid geaccepteerd wordt. Zien lachen, doet lachen: als iemand begint met lachen gaan vaak meer mensen lachen. Lachen is ook nog eens gezond; de hersenen maken endorfine aan waardoor iemand zich lekkerder voelt. Tot slot werkt lachen stressverlagend, dus een beter begin van je dag kun je je bijna niet wensen ;)

Mijn vraag aan jullie is dan ook, of eigenlijk is het meer een verzoek: begin je dag met een lach, deel deze ook met een ander en - hoe kon het ook anders - inspireer en motiveer ieder ander dit ook te doen!

Roos, i2i :)

2 reacties:

Anonymous Lotte zei...

En hier ben ik het dus mee eens. Een leuk gesprek in de trein op z'n tijd kan toch heel fijn zijn! Zo zou de wereld een stuk vrolijker worden! Ik ga het een volgende keer eens proberen. Kijken of het werkt :)

4:18 p.m.

 
Blogger inspired2inspire zei...

Zo hoor ik het graag! Het is in ieder geval altijd het proberen waard; niet geschoten is altijd mis ;)

Liefs, Roos

6:26 p.m.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage