you're not lost, you found us

find more of us at www.inspired2inspire.nl

27 november 2006

Bijgeloof en (on)geluk

Bijgeloof heeft vaak betrekking op het verwerven van geluk, het afweren van ongeluk en het verklaren van toevalligheden. Het is waarschijnlijk ontstaan door de menselijke eigenschap verschillende concepten met elkaar te verbinden, zelfs als er geen werkelijk verband is. Tegenwoordig heeft bijgeloof in West-Europa een verwaarloosbare invloed op het dagelijks leven, maar het is nog steeds wijdverbreid in de samenleving.

Bekende vormen van ongeluk brengend bijgeloof zijn bijvoorbeeld het ongeluksgetal 13, het niet op hout afkloppen van een overmoedige uitspraak, een paraplu opsteken in huis, onder een ladder doorlopen en het breken van een spiegel wat niet veel goeds kan betekenen.
Daartegenover staan het bescherming en geluk brengende hoefijzer, het voorspoed en geluk brengende klavertje vier, het vinden van centen, tot zelfs het zingen voor het ontbijt, in de regen wandelen en scherven die niet afkomstig zijn van een spiegel.

Gelukbrengende glasscherven

Gisteravond brak m’n zusje de spiegel in de badkamer. Zoiets brengt niet alleen troep, maar ook zeven jaar ongeluk met zich mee; en dat kan niemand echt gebruiken. Aangezien je je eigen geluk in de hand hebt, vonden we dat ze dit gecreëerde ongeluk zelf om moest zetten in geluk. Vervolgens heeft ze een oud glas kapot gegooid en vooralsnog is er gelukkig nog geen narigheid gebeurd! ;)

Denk eraan: pech is niet altijd ongeluk en geluk hoeft geen toeval te zijn. Je hebt het lot zelf in handen - maak daar gebruik van.

Roos, i2i

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage