you're not lost, you found us

find more of us at www.inspired2inspire.nl

19 februari 2007

"We zijn wat we doen"

Verschillende, dergelijke bewegingen zijn reeds door ons besproken, maar nooit verkeerd om te weten dat er meer zijn met hetzelfde goede idee, toch?

"We are what we do" begon het leven als een project van de liefdadigheidsinstelling Community Links (gemeenschapsschakels). Community Links is een vernieuwende binnenstadsliefdadigheid die op gemeenschap gebaseerde projecten in oost Londen regelt.

Met een oneindigheid aan mogelijkheden inspireert "We are what we do" mensen om hun alledaagse activiteiten te gebruiken om de wereld te verbeteren en daar vooral plezier in te hebben. Na 100 simpele, alledaagse acties - die onze omgeving, gezondheid en gemeenschap kunnen verbeteren en zo de wereld en de mensen die erop leven een stuk vrolijker kunnen maken - opgesteld te hebben, ging het snel: inmiddels staan er al meer dan 500.000 geregistreerde acties op de site!



Als voorbeeld hierbij de 5 meest populaire acties in Engeland:
* Actie 05: Lach en lach terug - 13,569 acties geregistereerd
* Actie 01: Weiger plastic tasjes als mogelijk - 12,465 acties geregistereerd
* Actie 31: Doe de kraan uit als je je tanden aan het poetsen bent - 10,727 acties geregistereerd
* Actie 21: Zet onnodig licht uit - 10,489 acties geregistereerd
* Actie 03: Heb in ieder geval een spaarlamp - 8,756 acties geregistereerd

Zoals je ziet, zijn het eigenlijk de meest voor de hand liggende en simpele dingen, die vrijwel geen moeite kosten en wel heel veel kunnen schelen op de lange termijn. Kijk het eens door en misschien kom je er wel achter dat je al meer voor de wereld (en jezelf) doet dan gedacht! Alle beetjes helpen, dus ga zo door ;)

"Each of us can make a difference, but together we can change the world."

Roos, i2i

18 februari 2007

Het eerste jeugdkabinet van Nederland

André Rouvoet wordt minister van Jeugd en Gezin... juist ja. In het regeerakkoord moet je goed zoeken, wil je positieve maatregelen vinden voor de jeugd. Eerlijk gezegd lees ik niets dat het leven van jongeren leuker, kansrijker en interessanter kan maken. Werk en gehoorzaam is het devies. Welkom in 2007.

Visie21 richt in een reactie hierop het eerste Nederlandse jeugdkabinet op. Dit jeugdkabinet gaat een contstructief en positief tegengeluid brengen vanuit de jongeren van Nederland aan de politiek in Den Haag. De eerste stap is het schrijven van een jeugdregeerakkoord; een alternatief voor het echte regeerakkoord gericht op wat jongeren willen, wat jongeren kunnen en wat jongeren doen.

de tweede kamer
Ik ben benoemd als informateur van dit eerste jeugdkabinet. Mijn eerste taak is om zoveel mogelijk jongeren te bereiken om mee te schrijven aan het jeugdregeerakkoord. Sowieso geven 600 jongeren hun mening in een landelijke enquête, maar er zijn ook veel jongeren nodig die op 8 en 15 maart in Beetsterzwaag (ja, daar waar ook Balkenende 4 gevormd werd) mee willen denken en discussiëren over het jeugdregeerakkoord.

Ben jij tussen de 13 en 18 en wil je politieke geschiedenis schrijven door mee te schrijven aan het eerste jeugdregeerakkoord van Nederland, ken jij jongeren tussen de 13 en 18 die dit zouden willen of kun je veel jongeren bereiken en hen enthousiast maken: help mij om dit groot te maken!

Meer informatie kun je vanaf dinsdag vinden op www.jeugdkabinet.nl. En voor meer info kun je natuurlijk altijd contact opnemen met mij!

Jasper, i2i & informateur jeugdkabinet;)

15 februari 2007

Heel veel bomen voor een klein stukje vliegen

Op Sprout's Goodblog las ik vandaag een stukje over GreenSeat. GreenSeat maakt het mogelijk om de uitstoot van broeikasgassen van een vlucht te compenseren. Je betaalt vrijwillig een kleine bijdrage aan een beter milieu. Waarschijnlijk wordt deze bijdrage binnenkort verplicht.

De compensatie voor Brussel, Atlanta, Lima en terug
Waar ik van schrok, was een 'leuk extraatje' dat de site biedt: er wordt berekend hoe veel bomen een jaar moeten groeien om de uitstoot te compenseren. In 'mijn geval' (retourtje Lima via Atlanta) waren dat er 259! Ik viel bijna van mijn stoel... zeker als ik me bedenk dat het vliegtuig redelijk vol zat (toch wel 150 man). Dat is een bos!

Op de site kun je ook een petitie tekenen om de reisindustrie te vragen standaard de mogelijkheid te bieden om de broeikasgassen te compenseren. Het zijn kleine beetjes, maar ze helpen!

Jasper, i2i

Kaospilots

Maanden terug hoorde ik voor het eerst mensen heel enthousiast praten over KaosPilots; een 'international school of new business design and social innovation'. Deze opleiding begint binnenkort voor het eerst in Nederland! In drie jaar wordt je er opgeleid tot iemand die een spil gaat vormen in de ondernemende wereld, iemand die sociale verandering zal initiëren, iemand die zijn dromen om kan zetten in acties!


Kaospilots zoekt nu kandidaten die het aandurven om deel te nemen aan deze opleiding, 35 kanditaten om precies te zijn. Ben jij op zoek naar een opleiding en heb je nog echt geen idee: lees dan de omschrijving in 2 minuten van Kaospilots en denk eens na over deze unieke mogelijkheid. Als ik de kans had gehad...:)

Jasper, i2i

14 februari 2007

Online aan boord bij Greenpeace

Behalve brandweer, politie, juf en moeder heeft iedereen in zijn leven wel de fase gehad dat hij/zij bemanningslid wilde worden van een Greenpeace boot, toch? Zeehondjes redden, met dolfijnen zwemmen, boeven vangen; het klinkt zo romantisch allemaal. Nu heb je de kans! Greenpeace werkt aan de grootste bemanning ooit, weliswaar online, maar je kunt toch een soort van meevaren. Het mooiste is nog wel, dat je aan boord mag doen wat jij zelf leuk vindt. Niet met een tandenborstel het dek schoon schrobben, geen 50 kilo aardappels schillen, maar alleen de leuke dingen!


De bedoeling is dat je met een campagne die je zelf organiseert mensen elders in de wereld aanspoort hetzelfde te doen. Dat alles moet bijdragen aan een stop op de vangst van walvissen. Het is een mooie gedachte, alleen mist het toch een beetje de romantiek van in een storm op zee zitten, denk ik. Meer voor zoetwater matrozen;)

Jasper, i2i

Love is a Mix Tape

Valentijnsdag 2007; hoe hard je het ook ontkent vandaag heb je waarschijnlijk toch iets vaker aan de liefde gedacht dan normaal. Vrolijk in de rondte klikkende kwam ik terecht op een advertentiepagina voor het boek 'Love is a Mix Tape'. Vaste lezers hebben hier vaker de link tussen muziek en gevoelens (zoals liefde) kunnen vinden en ik ben het helemaal eens met deze titel. Als ik het zo bekijk is het sowieso een interessant boek, lees het "excerpt" maar eens...


Jasper, i2i

13 februari 2007

Koffie

"El café es, verdaderamente, el vino del siglo 21" las ik in een foldertje van Cafe Zeta in Miraflores. Als groot koffiefan en liefhebber van bijna alle manieren waarop koffie te drinken is, ben ik het hier wel mee eens. Koffie wordt steeds populairder. Tien jaar geleden dronk heel Nederland nog gewoon zwart, eventueel met een klontje en een wolkje. Tegenwoordig is cappuccino de norm en voorzichtig aan beginnen de mensen hier zelfs moeilijkere koffies te drinken.

Koffie, zwart
Het kan gekker. In veel landen is koffie een persoonlijk kenmerk geworden, zoals de schoenen die je draagt. Op Atlanta Airport stond ik achter een Amerikaan die een "caramel macchiato light grande with one extra shot and extra cup to go" bestelde. Het duurde even voor ik de bestelling begreep en toen had het meisje hem al gemaakt. Koffie om je te onderscheiden.

Mijn lievelingskoffie is de Ristretto. Toen ik deze week op internet opzocht hoe deze precies gemaakt wordt, kwam ik terecht op een pagina met een mooi, kritisch verhaal over koffiedrinkers die zo nodig een Ristretto willen. De bottomline: het bestellen van een 'moeilijke koffie' doe je meer om te laten zien dat je er zogenaamd verstand van hebt, dan omdat je daadwerkelijk precies deze koffie lekkerder vindt. Ook op die manier gaat koffie dus op wijn lijken.

Ik denk niet dat we ons moeten willen onderscheiden met de koffie die we drinken. Ik denk dat we ons beter kunnen onderscheiden door wat we doen. En als je om veel te kunnen doen - zoals ik - koffie nodig hebt, dan scheelt het bestellen van "zwart" ten eerste tijd, en ten tweede verwarring. Sinds het verhaal over de Ristretto drink ik hem in ieder geval wel weer zo: lekker zwart, prima koffietje, goed jaar en drinkt lekker weg!;)

Jasper, i2i

09 februari 2007

Kleine beetjes helpen

Het lijkt wel of i2i een beetje op z'n gat ligt, maar niets is minder waar. Of nou ja... misschien de laatste weekjes wel eventjes, maar niet voor altijd;) Ik heb in ieder geval nieuwe moed en veel inspiratie opgedaan op reis en daar zal ik de komende tijd af en toe wat over schrijven, beginnend bij vandaag!

Vandaag viel me weer op hoe winkeliers hier zonder te vragen soms een paar cent meer rekenen voor wat je koopt. "Contante betalingen worden hier afgerond" heet dat. In principe kost je het geen cent meer, zeggen ze. In Peru vragen kassa meisjes in de supermarkt of ze je bedrag af mogen ronden op 10 centimos (2,5 cent). Het verschil gaat niet in de zak van de winkelier (zoals hier) maar naar een goed doel. Bij iedere contante betaling wordt hierdoor tussen de 0 en 9 centimos gebruikt om de wereld ietsje beter te maken.

Dat lijkt niet veel, maar bedenk je eens in hoeveel contante transacties er per dag gedaan worden. Als in Nederland alle contante betalingen op de 5 cent naar boven afgerond zouden worden en dit verschil naar een goed doel zou gaan, dan zou dat per jaar miljoenen opleveren. Daar kun je best iets leuks mee doen, zonder dat het iemand ooit iets kost waar ze niet zelf achter staan. Wil de klant niet dat hij bijdraagt, dan wordt het bedrag gewoon eerlijk afgerond en betaalt of ontvangt de supermarkt het verschil. In Peru werkt het... waarom hier niet?

Jasper, i2i