you're not lost, you found us

find more of us at www.inspired2inspire.nl

26 mei 2007

Het idee: de praatcoupé

Eén van de eerste concrete ideeën die Roos en ik hadden met i2i was een keer een praatcoupédag te organiseren in de trein. Inmiddels heb ik met veel mensen over dit idee gepraat en eigenlijk was er alom enthousiamse, dus waarom dit idee geen werkelijkheid maken?

In het kort het idee: sinds de invoer van de stiltecoupé (waar vroeger de gezellige rookcoupé was) is treinreizen nog saaier geworden. Iedere dag reizen honderdduizenden mensen met de trein en gezien de cijfers is een groot deel van hen eenzaam. Eén leuk gesprek op weg naar het werk kan een groot verschil maken in het geluk van deze (alle) mensen.

Het leek Roos en mij leuk om gedurende één dag in een aantal treinen een coupé in te richten waar reizigers een gesprek aan kunnen/moeten gaan. Ga je in die coupé zitten, dan betekent het dat je een praatje wilt maken. Om het gesprek op gang te brengen lijkt het mij leuk om in die coupé vrijwilligers te hebben die met mensen gaan praten.


Gisteren zag ik in Editie Nl een item waarin verteld werd dat ruim 60% van de treinreizigers wel een praatje wil maken, maar 4 van de 5 niet weet hoe ze moeten beginnen. Marjolijn van Burik schreef een boek met tips om een praatje te maken, maar ik geloof dat er onder de i2i lezers genoeg mensen zitten die hier geen probleem mee hebben.

Omdat de praatcoupé nu maar eens werkelijkheid moet worden, ga ik me inzetten voor deze dag. Het liefst met hulp van iedereen! Ik heb zelfs al een aantal semi-BNers enthousiast gepraat en het zou leuk zijn als ook zij die dag een tijdje meereizen om mee te praten.

De datum waarop ik het wil organiseren is maandag 10 september, als de treinen weer vol zitten met mensen die na hun vakantie een jaar moeten gaan werken.

Ik zal contact opnemen met de NS en Rover om te kijken of dat zomaar mag en om misschien treinkaartjes voor de vrijwilligers te regelen. Als iemand persoonlijke contacten heeft bij die organisaties, dan hoor ik dit graag!

Verder zoek ik vooral mensen die op een leuke manier bij kunnen dragen aan het succes van deze dag: mensen die mee willen reizen om te praten, die er aandacht aan kunnen besteden (rond 10 september) zodat het initiatief bekendheid krijgt... en mensen die mee willen denken om dit een succes te maken!

Heb je interesse of kun je iets voor dit initiatief betekenen, laat mij dit dan horen (via de comments of een mailtje) en meld je aan voor de Hyve!

Jasper, i2i

8 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Alles best, zolang dat geklep maar niet in de stiltecoupé gebeurt!

9:57 a.m.

 
Anonymous Kev zei...

Hé Japser (en de rest van de slimme koppies achter i2i),

Ik heb het hier ook al eens met Roos over gehad en een poging gedaan om met mensen te praten in de trein naar Maastricht, maar dat was niet zo'n succes.

Hoe dan ook, 10 september ben ik van de partij! Het lijkt me tof!

6:08 p.m.

 
Blogger inspired2inspire zei...

Ik zet je op de lijst ;)

(x Roos)

7:48 p.m.

 
Blogger Chou zei...

Mag ik ook meedoen? :)

groetjes
Michou

7:14 p.m.

 
Anonymous Leonie Linssen zei...

Wat een goed idee, een praatcoupe! Ik zou willen pleiten voor een standaard praatcoupe, of misschien zelfs een stapje verder: een netwerkcoupe! Dan kunnen mensen die zakelijk reizen van de nood een deugd maken, en is het nemen van de trein in plaats van de auto nu echt een voordeel :-)
Ik zou er echt helemaal voor gaan. Goed initiatief!!

Leonie Linssen

3:24 p.m.

 
Blogger karin zei...

wat super!

Ik doe mee!
Ben nu nog druk met afstuderen (tot 27 juni) daarna heb ik alle tijd.

Misschien kan ik wel wat bijdragen over de uitvoer;
ik ben bijna afgestudeerd ontwerper dus zou best bezig kunnen met bijvoorbeeld het ontwerpen van een flyer of T-shirt.
Daarnaast ben ik ook improtheaterspeler. Hierbij heb je zo je trucjes om interactief met je publiek om te gaan. Dus daar kunnen we misschien ook wel wat mee.

Ik zat te denken het is ook net na Lowlands dus misschien is het een idee om daar ook wat bekendheid te verkrijgen? (shirtje aan doen bijvoorbeeld met leuke tekst en de datum?)

Verder is een persbericht uitsturen natuurlijk altijd goed.
(ben even een mini-brainstorm aan het houden zoals je merkt)

Misschien kun je een sponser vinden voor buttons, zodat je deze uit kunt delen en mensen deze ook de dagen na de praatcoupe dag aan elkaar duidelijk kunnen maken dat ze zin hebben in een praatje.

1:22 a.m.

 
Blogger Kevin zei...

Hey Jasper!

hoe staat het ervoor? Heb je al iets vernomen van de NS of Rover?

10:34 a.m.

 
Blogger inspired2inspire zei...

Super bedankt allemaal voor het meedenken! Er is nog niet veel meer zeker tot nu toe, behalve dat het echt wel een succes gaat worden!

Zodra ik meer weet laat ik het horen en iedereen bedankt voor de positieve reacties!

Jasper

5:07 p.m.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage