you're not lost, you found us

find more of us at www.inspired2inspire.nl

08 december 2006

Learning to love you more

"Er is niets beter dan een paar hindernissen en beperkingen om intrigerende kunst te bevorderen". Dat zeggen Harrell Fletcher en Miranda July, waarvan de samenwerkingswebsite Learning to love you more deelnemers een reeks uitdagende taken aanbiedt, elk geplaatst binnen een lijst van beperkingen die creatieve vindingrijkheid aanmoedigen.

Het project kwam voort uit de wens van Fletcher en July om aan hun bestaand publiek te antwoorden - beide kunstenaars zijn de afgelopen 10 jaar steeds meer geïnteresseerd geraakt manieren te vinden om creativiteit in zogenaamde niet-kunstenaars of amateurs op te wekken. Zo heeft Fletcher, een interdisciplinaire kunstenaar, deze jaren doorgebracht de ingewikkelde interactie tussen hemzelf en zijn toeschouwers te onderzoeken.

Zo ontstond in 2002 Learning to love your more, een website met een catalogus van continu veranderende kunstzinnige taken. De bezoekers krijgen elke maand vijf nieuwe taken gepresenteerd, met een lijst van beperkingen en grenzen. Zoals, "maak een foto - met flits - onder je bed".

Foto onder m'n bed, mét flits.

Of, "vraag iemand om een belangrijk voorwerp van zijn of haar verleden te beschrijven en hermaak het door slechts gebruik te maken van karton en plakband" en "Geef gedurende een maand een serie lezingen in uw huiskamer over iets dat je interesseert".
De reacties op de opdrachten trekken niet alleen andere bezoekers naar de site, maar worden ook ondergebracht in shows en tentoonstellingen. Ze worden tevens gearchiveerd op de site en de deelnemers worden aangemoedigd ze met elkaar te bespreken. Daardoor onstaat een gemeenschap van kunstenaars en een vorm van interactie die de traditionele tweedeling die de actieve kunstenaar scheidt van de passieve toeschouwer uiteen laat vallen.

De beperkingen die zijn vast gesteld hebben ook een reden. July: "Ik word niet alleen geïnspireerd door te denken: 'Wow, daar is de hele wereld, wat ga ik vandaag maken?' In plaats daarvan zeg ik: 'Wat als ik slechts tekst had om iets tot uitvoering te brengen?' Hoe minder ik heb om mee te werken, hoe meer inspirerend het werkt."

De Learning to love you more website is eenvoudig en direct, de mogelijkheid voor uitbreiding staat open en wordt op de wensen van deelnemers gebaseerd. Fletcher en July staan ook open aan de diverse richtingen die de site in de toekomst kan nemen. "Uiteindelijk zou het als school, een galerij, een tijdschrift en een plaats om mensen te ontmoeten kunnen functioneren," zegt Fletcher.

Sinds 2002 hebben al meer dan 2000 mensen meegedaan aan het project; voel je niet geremd dit aantal aan te vullen en voer een (of meer) van de momenteel 63 opdrachten uit. Als je je verveelt, als je aan een uitdaging toe bent, als je denkt dat het er onder jouw bed mooier uitziet of gewoon: omdat het leuk is!

Roos, i2i

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage